Kuvana jela nas uvek podsete na detinjstvo. Paprikaš je bio moje omiljeno jelo, a posebno sam volela noklice u njemu. Mi koji smo rasli uz bake, navikli smo da u kući uvek mora da ima nešto kuvano, što se kaže "na kašiku". Ovaj paprikaš možete da napravite i samo sa krompirom, bez noklica, a možete i sa nekom drugom vrstom mesa. Može i bez mesa, biće odličnog ukusa, verujte mi.
Za ovaj paprikaš vam je potrebno:
Piletina (koliko želite i koje god delove pileta želite, batake, krilca, belo meso)
1 veća glavica crnog luka
2 šargarepe
1 koren peršuna
1 paškanat
malo korena celera i struk lišća celera
biljni začin
biber
1 sveža paprika
2 krompira
so
1 jaje
brašno
aleva paprika
Svo povrće (sem crnog luka) sitno iseckajte i stavite na malo ulja da se proprži. Crni luk presecite na pola i na parčencetu aluminijumske folije, stavite na vruću ringu da se peče po nekoliko minuta sa svake strane. U proprženo povrće ubacite luk, meso, krompir, začine, odozgo stavite celerov list, nalijte vodom da ogrezne i krčkajte na laganoj vatri. Povremeno proveravajte i dolivajte vodom po potrebi. Kad je meso gotovo, stavite u manju posudu punu varjaču brašna i kašičicu aleve paprike i razmutite sa malo vode. Tu mešavinu sipajte u paprikaš i promešajte. Ostavite malo da vri i da se skuva brašno, paprikaš će dobiti lepu gustinu i boju. I na kraju da napravimo noklice. Prvo malo ulupajte belance, pa mu dodajte žumance, razmutite i sipajte po malo brašna, dok ne dobijete masu za nokle. Malo posolite. Masa treba da bude ređa, kao neka kaša. Uzimajte kašičicom i spuštajte nokle u paprikaš da se skuvaju. Treba im 10-ak minuta.
Prijatno i javite kako vam je ispao paprikaš!
Нема коментара:
Постави коментар