Uštipci...mmmmm, slani ili slatki, teška odluka. Sa sirom, kajmakom, pavlakom ili džemom, kremom, šećerom. Kako najviše volite, a nije teško da ih spremite. Postupak je lak, a ne treba ni puno vremena.
Da spremite uštipke vam je potrebno:
200 ml mleka (mlakog)
100 ml vode (mlake)
20 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
3 jaja
600 g brašna
Kvasac izdrobite u malo mleka, pa dodajte kašiku šećera i kašiku brašna. Ostavite malo da odstoji pokriveno, da kvasac proradi. Zatim sve sastojke pomešajte (nemojte odmah svo brašno, prvo zamesite ređe testo, malo ga izlupajte varjačom, pa onda postepeno dodajte brašno, po potrebi). Testo treba da vam bude kao neka gusta kaša. Ostavite 20-ak minuta na toplom mestu, da malo naraste. Stavite dosta ulja u dublju šerpu, da se dobro ugreje. Prvo na najjaču vatru, a onda smanjite malo, da vam uštipci ne bi izgoreli. Vadite kašikom testo (umočite je u ulje da vam se ne bi lepilo) i stavljajte u ulje da se prže, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Kad ih izvadite, obavezno ih ostavite na papirnu salvetu ili ubrus, da se ocedi višak ulja. Kao što sam na početku rekla, možete ih posuti samo prah šećerom ili jesti uz prilog koji volite.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар