петак, 9. март 2018.

PAPRIKE PUNJENE KUPUSOM (ZIMNICA)

  Zimske salate obožavam, ajvar, turšiju, kiseli kupus i ove paprike. Recept za njih sam pronašla pre 5-6 godina i od tada ih redovno pravimo i to nekoliko mera. Ako volite ljuto, uzmite somborke, odlične su jer se dobro održe i ostanu hrskave, mada smo mi pravili i sa običnim baburama, isto je bilo odlično.


Za ove paprike vam treba (za jednu meru, pa možete sve sastojke da udvostručite ili da utrostručite):

4 kg paprika
4 kg kupusa
1 l alkoholnog sirćeta
3 l vode
250 g šećera
200 g soli
1 kesica vinobrana
1 kesica konzervansa
20 g mlevenog bibera

Napominjem da možete 1 kg kupusa da zamenite sa 1 kg rendane šargarepe, što smo mi poslednji put uradili i ispalo je vrlo lepo.

Preliv za paprike treba da napravite dan ranije, jer treba da se potpuno ohladi. Sirće, vodu, šećer, so, vinobran, konzervans i biber stavite da se kuvaju. Kad provri, kuvajte još 15 minuta i skinite sa vatre. Ostavite da se potpuno ohladi. Paprike operite i ostavite da se ocede. Kupus narendajte, posolite i malo izgnječite rukama, da omekša. Ostavite ga da odstoji 15-ak minuta, a zatim ga ocedite i punite paprike. Paprike ređajte u teglu, a kad se tegla napuni, okrenite je i ocedite suvišnu tečnost, pa zatim nalijte prelivom. Tako uradite sa svom količinom. Paprike treba da stoje na tamnom i hladnom mestu i gotove su za mesec dana.
Ljubitelji dobre zimnice, uživajte i prijatno! 

Нема коментара:

Постави коментар

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: