уторак, 27. март 2018.

SLATKI PUŽIĆI SA CIMETOM I ŠEĆEROM

  Evo jednog slatkog peciva, koje je i ukusno i prelepo izgleda. Sastojci su jednostavni, a vi ih možete i menjati, u zavisnosti od toga šta volite. Ovo je osnovna varijanta sa cimetom i šećerom i glazurom, a možete da stavite orahe, lešnike, mak, čokoladni krem. Takođe, možete ih praviti i bez glazure.


Da napravite ove pužiće treba vam:

1 kg brašna
1/2 l mleka
200 g margarina 
1 kockica kvasca (40 g)
200 g šećera 
prstohvat soli
cimet
šećer
50 g margarina

Za glazuru je potrebno:
šećer u prahu
malo mleka 

Margarin otopite, a kvasac izdrobite u malo mlakog mleka (uzmite od onih pola litre), dodajte kašiku šećera, kašiku brašna, promešajte i ostavite da kvasac proradi. Zatim zamesite testo od brašna, mleka, rastopljenog margarina, šećera, soli i kvasca koji je proradio i ostavite ga na toplom mestu, pokrivenog, da se diže oko 30 minuta.

Premesite testo i podelite ga na dva jednaka dela. Razvucite testo oklagijom, da bude otprilike u obliku pravougaonika. Premažite istopljenim margarinom, pospite šećerom i cimetom i zarolajte u jufku. Secite na pužiće debljine prsta otprilike. Od svake polovine dobićete po 18 pužića, ukupno 36. Pleh obložite papirom za pečenje, poređajte pužiće, pa ih premažite odozgo razmućenim jajetom.


Uključite rernu da se ugreje na 200 stepeni, a za to vreme pužići će još malo da narastu. Peku se 20-ak minuta, nadgledajte uvek i videćete po boji kada su gotovi. Kad se pužići ohlade, napravite glazuru og šećera u prahu i malo mleka. Masa treba da bude gusta, ali da se malo sliva niz pužiće, otprilike da bude gustine kao neka kaša. Glazura bi trebalo da bude bele boje, kao na slici. 
Prijatno! 


Нема коментара:

Постави коментар

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: