Meni je lepo sve što ima veze sa Mediteranom, uključujući hranu. Ovo je recept za divne, aromatične uštipke, odlične za doručak ili večeru. Sastojci su jednostavni, a neke čak možete i sami da napravite, kao što je sušeni paradajz.
Za ove uštipke je potrebno:
1 kg brašna
1 kockica kvasca (40 g)
500 ml tople vode
100 ml maslinovog ulja
100 g sušenog paradajza
100 g crnih maslina
2 kašičice origana
4 kašičice soli
1 kašika šećera
+
malo morske soli
majčina dušica (ukoliko sami sušite paradajz)
Izdrobite kvasac u toploj vodi, dodajte šećer i malo brašna. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da kvasac nadođe. Zatim zamesite testo od brašna (umešajte so u brašno), nadošlog kvasca, maslinovog ulja. Dodajte u testo seckane masline i seckani sušeni paradajz. Napominjem da sušeni paradajz možete sami da napravite, tako što paradajz iseckate na listiće, pospete morskom solju i majčinom dušicom i stavite u pleh na papir za pečenje. Sušite ga u rerni na 60 stepeni, dok se ne osuši. Koliko dugo, zavisi na kolike parčiće ga iseckate, nadgledajte. Zamešeno testo ostavite da nadođe na toplom mestu, pokriveno, oko pola sata. Zatim razvijte testo oklagijom da bude debljine oko 1 cm. Secite na pravougaonike. Ulje stavite u dublju šerpu da se greje ili pržite u fritezi, ako je imate. Uštipke pržite dok lepo ne porumene sa obe strane.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар