четвртак, 29. март 2018.

LENJA PITA

  Jedan od omiljenih kolača svima je sigurno i lenja pita. Jabuke joj daju sočnost i mekoću, pa može da stoji i nekoliko dana i što duže stoji, sve je mekša. Naravno, može da stoji ukoliko se ne pojede. Ako neko zna zašto se zove lenja, neka javi.


Za ovaj kolač je potrebno:

200 g margarina, putera ili svinjske masti
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
3 jajeta
1 prašak za pecivo
500 g brašna
1,5 kg rendanih jabuka
malo prezli ili griza

Od margarina, šećera, vanilina, 2 cela jaja i jednog žumanceta, praška za pecivo i brašna, zamesite testo. Podelite ga na dva dela. Pleh ili dobro podmažite ili stavite papir za pečenje. U pleh stavite prvi deo testa, koji razvučete oklagijom ili utapkate prstima. Probajte da bude ravnomerno i da svuda bude iste debljine. Zatim odozgo stavite jabuke, pa ih pospite prezlama ili grizom. Drugi deo testa razvucite oklagijom, otprilike u veličini pleha, pa ga stavite preko jabuka. Pokvasite ruke vodom i prstima popravite i izravnajte testo tamo gde treba. Zatim premažite preostalim belancetom. Pitu zatim isecite na kocke željene veličine. Pecite oko pola sata (nadgledajte) na 200 stepeni. Gotova je kada dobije lepu boju. Kad se lenja pita malo prohladi, pospite je šećerom u prahu.
Prijatno! 

Нема коментара:

Постави коментар

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: