четвртак, 1. март 2018.

MEKIKE

  Nešto što sigurno prija u hladnim, zimskim danima su mekike. Da kuća zamiriše i da se porodica okupi za večeru ili doručak. Brzo se i lako spremaju i ne treba puno materijala da se naprave, a mogu da se jedu i za vreme posta.


Da napravite mekike potrebno vam je (za 4 osobe):

350 g brašna
1 kašičica šećera
1 kašičica soli 
250 ml mlake vode
pola pakovanja svežeg kvasca (20 g)
2-3 kašike ulja
ulje za prženje
Kvasac izdrobite, dodajte malo mlake vode, kašičicu šećera i kašiku brašna, promešajte i ostavite da kvasac proradi. Za to vreme sipajte so u brašno i promešajte. Kad kvasac proradi, pomešajte sve, dodajte ulje i preostalu vodu i zamesite glatko testo. Pokrijte ga providnom folijom ili najlon kesom i ostavite oko pola sata na toplom mestu da naraste. Pospite radnu površinu brašnom i razvijte testo oklagijom. Isecite ga na kvadrate ili pravougaonike i malo zasecite na sredini. Pržite ih u vrućem ulju, tako što stranu koja je bila odozdo, stavljate u ulje da bude odozgo. Poklopite nekoliko minuta, dok se donja strana isprži. Kada okrenete, ne treba više da poklapate. Postupak je sličan kao kada pravite krofne. Ove mekike ne upijaju ulje i nisu masne, zato mi se posebno dopadaju. Možete ih služiti slane uz sir, kajmak ili neki mlečni namaz ili slatke uz džem, krem ili samo posute šećerom u prahu.
Prijatno!


4 коментара:

  1. Kad nemam ideju šta bih za večeru, sjetim se mekika. Moja komšinica Dalmatinka ih je zvala mekeke ili poderane gaće, a ja ih zovem krpice. Često ih pravim, ali nisam nikad sjecnula sredinu. Čini mi se da je to dobra ideja pa ću sljedeći put. ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Ja ih najviše volim sa šoljom bijele kafe. :)

    ОдговориИзбриши

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: