Za mene su krempite jedan od najdražih kolača. Moram priznati da kupovne ne volim. Uglavnom su sa veštačkim kremom, a dešavalo mi se da naiđem i na veće gromuljice margarina dok jedem. Zato sam dugo tragala za odgovarajućim receptom i konačno našla ovaj. Krempite ispadnu visoke i prelepe. Ne stavljaju se veštački kremovi i puding, već se kuva domaći od jaja. Krempite ispadnu toliko lepe, da moj suprug kad dođe sa posla, sa vrata u šali pita: "Gde su?" Gosti ih naravno, obožavaju. Ima možda malo više posla, ali vredi se potruditi.
Za krempite vam treba:
1,5 l mleka
500 ml vode
7 jaja
2 x 10 kašika šećera
3 kesice vanilin šećera
250 g gustina
100 g brašna
lisnato testo (250 g)
200 ml slatke pavlake
Prvo razvucite lisnato testo oklagijom. Ja veliki pleh od rerne okrenem naopako i namažem uljem (spoljašnju stranu dna od pleha). Na njega stavite razvučeno lisnato testo i opsecite uz ivicu. Zatim po sredini presecite, da dobijete dva jednaka dela. Na kraju izbockajte testo viljuškom, da vam se ne bi podiglo pri pečenju. Testo se peče 10-ak minuta, dok ne dobije žutu boju, ne sme da zagori. Kad je pečeno, jednu koru umotajte u mokru krpu (to će vam biti gornja kora), drugu ne treba da umotavate. Neka se tako ohlade.
Prelazimo na krem. U veću šerpu (biće dosta krema), sipajte 1 l mleka i vodu i sačekajte da provri. Za to vreme umutite brašno, gustin, 10 kašika šećera, 7 žumanaca i vanilin šećer sa 1/2 l mleka. Kada mleko na ringli provri, dodajte ovu masu sa brašnom i mešajte dok se ne zgusne. Pazite da ne zagori. 7 belanaca dobro ulupajte u čvrst sneg sa 10 kašika šećera. Zatim vruć krem postepeno dodajte u belanca, kutlaču po kutlaču, uz mućenje mikserom. Na kraju dodajte u krem umućenu slatku pavlaku i sve dobro promešajte.
U đuvečaru (ja u njoj pravim krempite), stavite donju koru, onu koja nije bila u mokroj krpi. Zatim sipajte na nju sav krem. Gornju koru, koja je bila u mokroj krpi, isecite na kvadrate, u veličini u kojoj želite da vam budu krempite i poređajte odozgo. Pospite sve prah šećerom i ostavite da se dobro ohladi i stegne.
Prijatno i uživajte uz ove divne krempite!
Нема коментара:
Постави коментар