Jedna od onih stvari koje nas uvek mame iz pekare su buhtle. Kad ih vidimo onako rumene, pa posute prah šećerom, odmah dobijemo zazubice. A pošto nisu teške za pravljenje, ne vidim razlog zašto ne biste sami probali da napravite ovo divno pecivo.
Da napravite buhtle, treba vam:
700 g brašna
1 paketić svežeg kvasca (40 g)
300 ml mleka
1 jaje
narendana kora jednog limuna
4-5 kašika šećera
1 kašičica soli
100 ml vode
malo ulja za premazivanje
džem po želji
Kvasac izmrvite u malo mlakog mleka, dodajte kašiku šećera i kašiku brašna. Pokrijte i sačekajte petnaestak minuta da kvasac proradi. Zatim sve ostale sastojke pomešajte i umesite glatko testo. Stavite odozgo providnu foliju ili najlon kesu i ostavite oko pola sata na toplom mestu, da naraste. Testo razvijte oklagijom i isecite na jednake delove, kao na slici. Na svaki deo stavite kašičicu džema po izboru, pa od svakog dela testa napravite lopticu. Ređajte ih u pleh, koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Premažite svaku lopticu uljem i ostavite malo da odstoji, dok se rerna ugreje. Ostavite malo prostora između loptica, jer će one da narastu. Peku se oko 25 minuta na 200 stepeni. Kad su pečene, pospite ih šećerom u prahu.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар