Krofne su omiljena poslasica i deci, i odraslima. Mame svojim izgledom i mirisom. Kažu da prava krofna treba da ima šupljinu u sredini, a okolo svetli prsten i mnogi misle da je teško napraviti takve krofne. Pratite ovaj recept i videćete da nije. Možete ih puniti džemom ili kremom, a lepe su i kad su posute samo šećerom u prahu.
Da napravite krofne vam je potrebno:
1 kg brašna
1 kockica svežeg kvasca (40 g)
2 kašike šećera
500 ml mleka
2 jajeta
2 žumanca
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
1 kašičica ruma
Kvasac izdrobite u malo mlakog mleka, pa dodajte kašiku šećera i kašiku brašna. Pokrijte i ostavite na toplom mestu 10-ak minuta, da kvasac proradi. Zatim sve preostale sastojke izmešajte, dodajte kvasac koji je proradio i dobro promešajte, da testo nema gromuljica. Pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu oko pola sata, da testo nadođe. Potom, premesite testo i razvijte ga oklagijom na debljinu od 1 cm otprilike. Uzmite čašu, šolju ili modlu za krofne, i vadite krofne. Ako se lepi, zamačite čašu u brašno. Kad prvu turu izvadite, premesite testo, pa ponovo i tako dok imate testa. Krofne stavljajte na pobrašnjenu površinu i pokrijte čistom krpom. One će malo da narastu dok napravite sve krofne. U šerpu stavite dosta ulja i pustite da se lepo zagreje. Vatra ne sme da bude najjača, da krofne ne bi zagorele, a ne sme da bude ni slaba. Npr. ako vam ringla na šporetu ide do 6, stavite na 4. Krofne stavljajte u ulje tako što stranu koja je bila dole, ovog puta stavite gore. Kad stavite krofne da se prže, poklopite nekoliko minuta, tako ćete dobiti onaj svetli krug oko njih. Posle nekoliko minuta okrenite krofne i tada više ne morate da ih poklapate. Kad su pržene, stavljajte ih na papirnati ubrus, da se ocede od viška masnoće. Pospite šećerom u prahu i po želji filujte, i uživajte u ovim predivnim krofnama! Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар