Mislim da se svi slatko oblizuju, kad se pomenu knedle sa šljivama. To je najčešća varijanta, mada knedle možete da pravite i sa drugim voćem ili punjenjem. Ja vam predstavljam bržu varijantu, sa instant pire krompirom iz kesice, dakle nema gubljenja vremena sa barenjem krompira, u ovom slučaju.
Potrebni sastojci:
120 g instant pire krompira
220 g brašna
400 ml vode
2 kašike ulja
1 jaje
prstohvat soli
šljive
prezle
šećer
vanilin šećer
Prvo pripremite prezle. Na ulju propržite količinu prezli koju želite. Vatra ne sme da bude jaka, da ne zagore i svo vreme mešajte. Pred kraj dodajte šećer i vanilin šećer (količina po želji), promešajte i sklonite sa ringle.
Knedle zamesite od krompira, brašna, vode, jajeta, ulja i soli. Formirajte testo u obliku vekne, a zatim secite veknu na komade debljine prsta otprilike. Na svaki komad stavite šljivu (opranu, naravno). Ja ne vadim koštice iz šljiva, jer šljive puste onda sok i središte knedle bude gnjecavo. Zamotajte testo oko šljive sa svih strana i formirajte knedlu. Tako radite dok ne potrošite svo testo. Kada ste napravili sve knedle, stavite vodu u lonac da se greje, dok ne proključa. Kad voda proključa, ubacite deo knedli, koliko može da stane u toj turi. Kad isplivaju na površinu, ostavite ih još oko 2 minuta da se kuvaju, a onda ih vadite i uvaljajte u prezle. Odozgo pospite kristal šećerom.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар