Kuglof je prelep kolač, karakterističnog oblika, a svojataju ga mnogi narodi. Mirisan i mek i po nekoliko dana, odlično se slaže uz kafu i čaj. Ovog puta predstavljam recept za mramorni kuglof. Napominjem da je ovo količina sastojaka za kalup prečnika 22 cm. Kao meru sam koristila šolju od 1,5 dl.
Za ovaj kuglof vam je potrebno:
5 jaja
2 šolje šećera
1 kesica vanilin šećera
1,5 šolja mleka
1 šolja istopljenog margarina
3,5 šolje brašna
pola šolje kakao praha
1 kesica praška za pecivo
4 kašike vode
Jaja umutite mikserom, pa dodajte šećer i dobro promešajte. Nema potrebe da odvajate belanca i žumanca. Dodajte i vanilin šećer, mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Kad sve dobro umutite, podelite ovu masu na dva jednaka dela. U jedan deo sipajte kakao i vodu, pa promešajte, a drugi neka ostane žut. Kalup dobro podmažite margarinom, pa ga pospite brašnom. U kalup naizmenično sipajte malo žutog, pa malo tamnog fila i tako dok sve ne potrošite. Kuglof pecite na 200 stepeni 40-45 minuta. Posle 20-25 minuta ga pokrijte folijom ili papirom za pečenje, da odozgo ne bi izgoreo. Kad ga izvadite iz rerne, proverite dužom čačkalicom (drvenim tankim štapićem, npr. za ražnjić), da li je pečeno. Štapić treba da bude suv kad bocnete kuglof do dna i izvadite. Pažljivo okrenite kuglof na tanjir za služenje. Kuglof možete posuti šećerom u prahu, preliti topljenom čokoladom ili nekim voćnim prelivom, a možete ga ostaviti bez preliva.
Prijatno uz ovaj divan kolač!
Нема коментара:
Постави коментар