понедељак, 11. јун 2018.

ŠARENE KROFNE IZ RERNE

  Kao što na blogu postoji recept za tulumbe iz rerne, koje se ne prže u ulju, pa su samim tim mnogo manje masne, tako vam ovoga puta predstavljam recept za krofne iz rerne, ništa manje ukusne od prženih, a moram da kažem da su posebno omiljene deci.


Da napravite ove krofne treba vam:

650 g brašna
ravna kašičica soli
150 g šećera
kockica svežeg kvasca (40 g)
2 jajeta
60 g istopljenog putera ili margarina
300 ml mlakog mleka
2 kesice vanilin šečera
crni i beli deo krema ili crna i bela čokolada
šarene mrvice za posipanje 

Odvojite malo mleka, pa u njega izdrobite kvasac i dodajte kašiku šećera. Ostavite na toplom mestu da kvasac nadođe. Za to vreme u brašno sipajte so, šećer, preostalo mleko, puter ili margarin, vanilin, jaja i sve dobro izmešajte. Kada kvasac nadođe ubacite i njega i dobro promešajte. Pokrijte testo i ostavite bar pola sata da naraste na toplom mestu. Kada testo otprilike udvostruči svoju veličinu, istresite ga na radnu površinu, premesite i razvijte oklagijom na otprilike 1 cm debljine. Čašom ili modlom vadite krofne, umačući povremeno čašu u brašno. Zatim manjom modlom ili rakijskom čašicom vadite deo u sredini. Kada sve krofne povadite, premesite testo i ponovite postupak. U pleh stavite papir za pečenje, pa na njega ređajte krofne. Pokrijte čistom krpom da odstoje i još malo se podignu jedno 20-ak minuta. Zatim pecite krofne na 180 stepeni oko 15 minuta. Morate da pazite, rerne su drugačije, krofne treba da dobiju zlatnu boju. Kada se krofne ohlade, umačite ih sa jedne strane u crni ili beli deo krema ili topljenu crnu ili belu čokoladu. Nožem zagladite i poravnajte glazuru. Odozgo pospite šarenim mrvicama.
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: