Za one koji vole ukus čokolade, ovo je verovatno kraljica torti. Nije toliko teška za pripremu, ali zahteva malo više vremena, jer se peku četiri kore i treba da se ohladi fil. Zauzvrat, dobićete divnu tortu, bogatu ukusom čokolade i oraha.
Da napravite ovu tortu treba vam:
Za kore:
12 belanaca
360 g šećera
360 g mlevenih oraha
4 kašike brašna
1 kesica praška za pecivo
Za fil:
12 žumanaca
300 g šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera
3 kašike oštrog brašna
3 šoljice mleka
100 g čokolade
250 g putera
Ulupajte čvrsto 3 belanca sa 90 g šećera, zatim lagano umešajte jednu kašiku brašna, 1/4 kesice praška za pecivo i 90 g oraha. To je jedna kora. Podmažite pleh od rerne ili ga obložite papirom za pečenje, izlijte smesu za koru, poravnajte i pecite 15 minuta na 200 stepeni. Postupak ponovite četiri puta, da dobijete četiri kore.
Žumanca umutite penasto sa šećerom, pa dodajte brašno, mleko i izlomljenu čokoladu. Kuvajte na pari dok se sve lepo ne otopi i ne sjedini. Ostavite fil da se ohladi. Kada se ohladi, dodajte mu kašiku po kašiku prethodno penasto umućen puter sa vanilinom i dobro mutite mikserom.
Pređite na filovanje torte. Na poslužavnik stavite prvu koru, pa je premažite filom. Tako uradite sa sve četiri kore. Ostavite fila i za premazivanje cele torte. Odozgo pospite seckanim orasima. Ostavite tortu da se hladi preko noći i lepo omekša. Pošto je torta braon boje, predlažem da napravite ili kupite neki ukras, cvet, ružicu ili sl. u nekoj jarkoj boji, da dodatno ulepša izgled torte.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар