петак, 22. јун 2018.

HALUMI

  Dok nisam probala halumi, mislila sam da nikada neću voleti kozije sireve. A onda sam otkrila svoju omiljenu poslasticu i čim dođemo u Grčku, na more, prvo kupujemo halumi.

 
 Ovaj nesvakidašnji sir pravi se od mešavine kozijeg i ovčijeg mleka (danas sve češće i od kravljeg), a sazreva u surutci začinjenoj grančicama nane. Istoričari kažu da je nastao na Kipru za vreme Vizantijaca, koji su ga raširili po svojoj imperiji, tako da se danas, u različitim varijantama i pod različitim imenima, pravi u celom Levantu, od Turske i Egipta preko Sirije, Libije, pa čak i u Iraku! Od proizvodnje ovog sira zavisila su čitava sela, a praviti najbolji halumi je bilo pitanje časti. Odatle i prezimena Halumas, Haluma i Halumakis, koja su bila u rangu plemićke titule!


 Halumi je meke i elastične teksture, slične mocareli, i kada se jede svež po malo škripi među zubima. Međutim, svoju pravu veličinu i raskošni ukus (a i izgled) halumi pokazuje tek grilovan, jer ima visoku tačku topljenja, što mu dopušta da dobije fantastičnu zlatnožutu boju. Može se jesti grilovan, u omletima, obmotan slaninom pa grilovan, a nesvakidašnji je način na koji Kiprani uživaju u njemu, posut svežom nanom i uz komadiće lubenice! 


Bilo kako bilo, za koji god način da se odlučite, ako ste u prilici, probajte ovaj predivan sir.






Ove divne fotografije je napravio Branko Knežević.

Нема коментара:

Постави коментар

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: