Ovo je još jedan recept koji sam sama smislila, tako da u ovom obliku postoji samo ovde na blogu. Jede vam se nešto slatko, pa od onoga što imate u frižideru, napravite nešto - e to je bio slučaj i ispalo je fantastično. Za one koji ne znaju šta je semifredo, u bukvalnom smislu znači polusmrznuto, nešto između torte i sladoleda.
Da napravite ovaj semifredo treba vam:
3 kesice šlaga
2-3 kesice vanilin šećera
mleko za mućenje šlaga
oko 150 g mlevenog keksa
2 šake trešanja ili višanja
100 g čokolade
1 kašika kakao praha
Treba vam jedna posuda (činija) oblika polulopte kao na slici, koju ćete obložiti providnom folijom, da biste kasnije lakše izvadili semifredo, kada ga okrenete. Šlag umutite prema uputstvu sa kesice uz dodatak vanilin šećera, podelite na dva dela, jedan veći, otprilike 2/3, i drugi manji 1/3. U manji deo umešajte keks, a u veći deo seckanu čokoladu (ostavite malo za dekoraciju), višnje ili trešnje i kakao i promešajte da sve dobije lepu, čokoladnu boju. Zatim veći deo sipajte u posudu, poravnajte, pa odozgo deo sa keksom i takođe poravnajte. Pokrijte providnom folijom koja je ostala da viri preko ivica i odnesite u zamrzivač. Koliko dugo će vam stajati u zamrzivaču, zavisi od toga da li volite da poslastica bude tvrđa ili kremastija. Meni je stajala sat vremena. Kada izvadite semifredo iz zamrzivača, okrenite ga na tanjir ili tacnu za služenje i dekorišite rendanom čokoladom, trešnjama (višnjama) i šlagom. Uživaćete u svakom zalogaju, verujte mi. Slatko-kiselkast ukus, prožet komadićima čokolade i keksa, zadovoljiće svačiji ukus.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар