Ovaj prelep i dobro poznati kolač, pravim na svoj način. Po originalnom receptu u tiramisu idu živa žumanca, koja ja ne volim da stavljam u kolače. Neki ih skuvaju na pari, a ja sam ih jednostavno izostavila. Takođe, umesto skupog maskarpone sira, slobodno stavite neki od nemasnih i neslanih krem sireva, biće fantastično, verujte mi.
Da napravite tiramisu treba vam:
400 g piškota
400 ml kafe (filter, instant ili nes)
400 g neslanog i nemasnog sira (kao za čiz kejk)
500 ml slatke pavlake
200 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
1 kašika arome ruma ili običnog ruma
kakao prah za posipanje
Pripremite kafu u jednoj posudi, u kojoj ćete umakati piškote. Kafa ne sme da bude vrela. Najbolje mlaka, a ne smeta ni ako je hladna. U kafu dodajte rum i promešajte. U jednoj posudi umutite mikserom čvrsto slatku pavlaku. U drugoj umutite sir sa šećerom u prahu i vanilinom.
Zatim te dve mase dobro izmešajte mikserom. Nije potreban nikakav učvršćivač, krem je dovoljno čvrst. Svaku piškotu samo kratko umočite u kafu i ređajte na dno posude koju ste izabrali, Tako radite dok ne popunite dno. Piškote slobodno možete da polomite da biste popunili sav prostor, to se na kraju neće videti.
Posle prvog reda piškota stavite debeo sloj krema i poravnajte. Zatim ponovite postupak. Piškote kratko u kafu, pa debeo sloj krema. Odozgo pospite kakao prahom i ostavite tiramisu u frižider da se dobro ohladi.
Verujte mi da ovakav tiramisu ni malo ne zaostaje za originalnim receptom. Dobićete savršeno kremastu poslasticu u kojoj se prožimaju i fantastično slažu ukusi krema, kafe, ruma, piškota i kakao praha.
Prijatno!
Napravila i tiramisu po tvom receptu. Odličan!
ОдговориИзбришиMnogo mi je drago da je super ispalo, hvala!
Избриши