Jedno od divnih prolećnih jela su i sarmice od zelja. Možda vam se čini da su teške za pravljenje, a zapravo nisu. Neke domaćice ih prave zapečene u rerni, a ja vam ovog puta dajem recept za čorbastiju varijantu, sa saftom.
Za ovaj recept je potrebno (za 30-ak sarmica):
5-6 veza zelja (lišće treba da bude veće)
oko 800 g mešanog mlevenog mesa
1 veća glavica crnog luka
šoljica (za kafu) opranog pirinča
so
biber
biljni začin
aleva paprika
1 jaje
malo brašna
ulje
Na ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte meso, so, biber i malo biljnog začina. Kad se meso isprži, dodajte pirinač, promešajte i ostavite da se ohladi. Za to vreme operite i očistite zelje od drvenastih delova (isecite tj. stanjite onu žilu po sredini pažljivo da ne pokidate listove). Zatim blanširajte listove (potopite ih ili prelijte vrelom vodom na minut-dva), pa ih zatim ohladite. Kada se meso ohladi, dodajte 1 jaje i promešajte. Sada možete preći na pravljenje sarmica. Svaki list stavite na dlan, na njega kašiku fila sa mesom, savijte list sa obe strane uzduž, a zatim zarolajte sarmicu. Tako ih sve zamotajte i ređajte u šerpu. Nalijte vodom da ogrezne, dodajte malo suvog začina i pustite da se kuva jedno 30 minuta, ne treba više. Zatim u malo vode razmutite dve pune kašike brašna i jednu ravnu aleve paprike, promešajte i sipajte u šerpu. Nemojte mešati da se sarmice ne bi raspale, nego samo povremeno prodrmajte šerpu. Ostavite da vri jedno 5-6 minuta i vaš ručak je gotov. Sarmice služite uz kiselo mleko ili pavlaku.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар