уторак, 22. мај 2018.

GIBANICA

  Nešto što je uvek rado viđeno na trpezi je sigurno i gibanica. Bilo da je spremate svojoj porodici za doručak ili večeru, bilo za iznenadne goste, bilo za neko slavlje uz druga jela. Ovo je recept za jednu od varijanti gibanice, tzv. gužvara.


Da napravite gibanicu treba vam:

500 g sira
4-5 jaja
500 g kora za gibanicu
ulje
kisela voda
so (ako sir nije dovoljno slan)
ako imate malo kajmaka, biće još bolje


 Pleh podmažite uljem. Jaja ulupajte, posolite ako treba, dodajte sir, kiselu vodu (pola čaše do čašu, zavisi koliko je gust sir, kajmak, ako imate, sve promešajte i dobili ste fil. Na dno pleha postavite dve kore, jednu preko druge, pa ih malo poprskajte uljem i malo kiselom vodom. Zatim uzmite jednu koru, zamočite u fil da se obloži svuda i kad izvadite, ocedite, napravite gužvicu i stavite na one dve kore koje su u plehu. Tako radite dok ne potrošite sav materijal. Ređajte gužvice jednu do druge, dok ne popunite pleh. Odozgo sve pokrijte sa dve kore, pa ih poprskajte uljem i kiselom vodom. Pecite na 200 stepeni oko pola sata, dok ne dobije lepu zlatnožutu boju. Kad vadite pleh iz rerne, gibanica ne sme da bude mnogo teška, znači da unutra nije pečena. Ako slučajno u toku pečenja počne previše da tamni, pokrijte je papirom za pečenje da ne izgori. Gibanicu služite uz jogurt, kiselo mleko ili pivo i naravno, uz dobro društvo.
Prijatno! 

 

Нема коментара:

Постави коментар

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: