Evo jednog recepta za kiflice, čija priprema ide jako brzo, jer nije potrebno da testo nadođe, nego se mese odmah. Zato su zgodne ako imate nenajavljene goste, a i da napravite doručak ili večeru za porodicu, ako nemate puno vremena.
Za ovaj recept je potrebno:
500-600 g brašna
1 kockica kvasca (40 g)
1 kesica praška za pecivo
1 čaša kisele pavlake
1 kašika šećera
1 kašičica soli
200 ml mleka
100 ml ulja
1 jaje za premazivanje
džem, sir, krem ili ono što volite za punjenje
Mleko smlačite, pa u njega izdrobite kvasac, dodajte kašiku šečera i kašiku brašna, promešajte i ostavite kratko na toplom mestu da kvasac proradi. Za to vreme u brašno sipajte so i prašak za pecivo i promešajte. Radite prvo sa 500 g brašna, a ostatak ostavite sa strane, ako je testo suviše meko da dodate, a trebaće vam i za razvijanje testa. Kada kvasac proradi, ubacite ga u brašno, dodajte ulje i pavlaku i zamesite testo. Nema potrebe da čekate da testo narasta, odmah pređite na razvijanje. Pospite radnu površinu brašnom, premesite testo i podelite ga na 4 dela. Svaki deo razvijte oklagijom u krug i podelite na 8 delova, tako da ćete dobiti ukupno 32 kiflice. Svaki deo punite džemom, sirom, kremom ili filom po želji i zamotajte kiflice. Ređajte ih u pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Zatim razmutite jedno jaje i premažite kiflice. Pecite ih na 200 stepeni 20-ak minuta (zavisi od rerne, nadgledajte). Ako su kiflice slatke, npr. sa džemom, kada se prohlade, pospite ih šećerom u prahu.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар