Pizzu svi vole da jedu, i deca i odrasli, pa za one koji ne znaju sami da naprave testo, evo recepta. Nije teško, a verujte mi da će vam biti slatko da pojedete ono što ste svojim rukama umesili i napravili.
Da napravite pizzu treba vam:
20 g svežeg kvasca (pola paketića)
1 kašika šećera
topla voda (otprilike jedna čaša)
2-3 kašike ulja
300 g brašna
1 kašičica soli
kečap
šunka
kačkavalj
origano
maslinke
Od ove količine sastojaka možete da dobijete testo za veliki pleh od rerne, dakle jednu džinovsku pizzu, za celu porodicu. Kvasac izmrvite i dodajte malo vode i šećera, promešajte da se kvasac rastopi i ostavite da odstoji malo, da kvasac proradi. U brašno umešajte kašičicu soli i lagano, malo po malo dodajući brašno u kvasac, mesite testo, dok ne formirate loptu. Pokrijte krpom ili kesom i ostavite na toplom mestu oko pola sata, da testo naraste. Zatim radnu površinu pospite brašnom i oklagijom razvijte testo da bude u obliku pleha otprilike. Testo je meko i rastegljivo, tako da sve možete da doterate prstima, mislim na ivice pleha i na ravnanje testa. Kada ste testo razvukli preko pleha, namažite ga kečapom, odozgo poređajte šunku, pa kačkavalj, može rendan, a može i sečen na tanke parčiće. Pospite origano i za kraj stavite maslinke, zelene ili crne, koje volite. Pizza se peče na 220 stepeni 15-ak minuta, to zavisi od rerne, morate da nadgledate. Služite uz piće po želji.
Od ove količine sastojaka možete da dobijete testo za veliki pleh od rerne, dakle jednu džinovsku pizzu, za celu porodicu. Kvasac izmrvite i dodajte malo vode i šećera, promešajte da se kvasac rastopi i ostavite da odstoji malo, da kvasac proradi. U brašno umešajte kašičicu soli i lagano, malo po malo dodajući brašno u kvasac, mesite testo, dok ne formirate loptu. Pokrijte krpom ili kesom i ostavite na toplom mestu oko pola sata, da testo naraste. Zatim radnu površinu pospite brašnom i oklagijom razvijte testo da bude u obliku pleha otprilike. Testo je meko i rastegljivo, tako da sve možete da doterate prstima, mislim na ivice pleha i na ravnanje testa. Kada ste testo razvukli preko pleha, namažite ga kečapom, odozgo poređajte šunku, pa kačkavalj, može rendan, a može i sečen na tanke parčiće. Pospite origano i za kraj stavite maslinke, zelene ili crne, koje volite. Pizza se peče na 220 stepeni 15-ak minuta, to zavisi od rerne, morate da nadgledate. Služite uz piće po želji.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар