понедељак, 30. април 2018.

KOLAČ SA BANANAMA I VANIL KREMOM

  Recept za ovaj kolač nećete naći nigde, sem ovde na blogu, jer sam ga ja izmislila. Htela sam da napravim lagani i kremast kolač od sastojaka koje imam u frižideru i ispalo je odlično. Bogatog je ukusa, sočan, lepo izgleda, a nije težak za pravljenje.


Da napravite ovaj kolač treba vam:

Za koru:

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kašika ulja

Za krem od vanile:

5 žumanaca
5 kašika šećera
500 ml mleka
2 kesice pudinga od vanile
aroma vanile ili vanilin šećer
125 g margarina

Potrebno je još:

sok od pomorandže (negazirani)
3 kesice šlaga
mleko za mućenje šlaga 
3-4 banane
50 g čokolade

Prvo napravite koru. Umutite belanca u čvrst šne, pa nastavite da mutite mikserom na najmanjoj brzini dodavajući postepeno šećer, a potom i žumanca, jedno po jedno. Zatim dodajte kašiku po kašiku brašna, lagano muteći, da belanca ne splasnu. Na kraju u smesu dodajte kašiku ulja, da kora ne bi pucala. Izlijte smesu u pleh (ja obavezno obložim papirom za pečenje). Pleh je dimenzija 40x25 cm. Pecite 20-ak minuta na 200 stepeni. Kada izvadite koru iz rerne, zalivajte je kašikom po kašikom soka od pomorandže. Treba vam otprilike jedna puna čaša soka. Kora treba da bude vruća, da bi lepo upila. Ostavite sada koru da se hladi i pređite na pravljenje krema od vanile. Od pola litre mleka odvadite malo, pa u njemu razmutite pudinge i žumanca, a ostatak mleka stavite da provri (unutra dodajte šećer i vanilin). Kada mleko provri, dodajte deo sa žumancima i pudingom i kuvajte dok se ne zgusne, obavezno mešajući žicom ili mikserom. Smesa će se brzo zgusnuti, za nekoliko minuta. Kada izmaknete sa ringle, umešajte margarin mikserom. Ostavite fil da se ohladi. Obavezno prekrijte providnom folijom ili kesom, da se ne bi stvorila korica preko pudinga. Dok se kora i fil ohlade, umutite šlag prema uputstvu sa kesice. Kad je sve ohlađeno, na koru stavite žuti krem, pa poređajte banane iseckane na kolutiće. Odozgo ide šlag i na kraju napravite šare topljenom čokoladom. Ostavite kolač da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Prijatno! 

Нема коментара:

Постави коментар

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: