Ovo ne samo da je recept baka Jele, nego sam zbog nje i zavolela pravljenje pogača. Stvarno je lep osećaj kada sami napravite nešto od čega cela kuća predivno miriše, nešto što je jako ukusno i prelepo izgleda kad se iznese na sto. Ova pogača izgleda veoma dekorativno, tako da je možete praviti i za svečane prilike, slave, kao česnicu za Božić itd.
Da napravite ovu divnu pogaču treba vam:
1 kg brašna
40 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
so
300 ml mleka
200 ml jogurta
150 g margarina
50 ml ulja
2 jajeta
susam
Kvasac izdrobite u malo toplog mleka, dodajte kašiku šećera, promešajte i ostavite malo da kvasac proradi. Zatim dodajte preostalo mleko, jedno jaje, jogurt (ne sme da bude hladan, smlačite ga malo), so i zatim dodajući po malo brašna mesite, dok ne formirate testo. Premažite ga uljem sa svih strana, pokrijte providnom folijom ili najlon kesom i ostavite na toplo mesto da naraste oko pola sata. Zatim testo razvijte oklagijom da bude u obliku pravougaonika. Premažite ga omekšalim margarinom i zarolajte u jufku. Krajeve odsecite, a jufku spojite u krug. Stavite na papir za pečenje, koga ste oblikovali da bude u obliku kalupa tj. tepsije u kome ćete peći pogaču. Secite nožem, ali ne do kraja, idući u krug, po 2 cm debljine. Znači, unutrašnji deo kruga nije isečen. Vratite u tepsiju zajedno sa papirom. Svaki drugi "krak" prebacite preko onoga do njega i to redom jedan na levo, jedan na desno. Tako radite dok ne završite ceo krug. Delove koje ste odsekli stavite u sredinu. Ostavite 10-ak minuta da naraste, pa premažite žumancetom, koje je razmućeno sa malo ulja. Pospite susamom, a možete i malo kima da stavite, ako volite. Peče se na 200 stepeni 30-40 minuta. Ja je pečem u kalupu za torte prečnika 26 cm, tako da joj treba 40 minuta da se ispeče, jer bude visoka. Ako primetite u toku pečenja da tamni, pokrijte pogaču aluminijumskom folijom ili papirom za pečenje, da ne izgori. Pogača treba da ima zlatnožutu boju.
Prijatno!
Hvala ti super je ispala..
ОдговориИзбришиHvala Vama, Vi ste jedno srce!
Избриши