Vanilice su vrsta suvog i jednostavnog kolača, koji se lako pravi, a uvek je rado viđen gost na trpezi. Njih mogu da naprave i domaćice početnice. Uz čaj ili kafu biće predivno posluženje.
Da napravite vanilice treba vam:
800-900 g brašna
10 kašika šećera
400 g svinjske masti (može margarina ili putera umesto masti)
2 cela jajeta i 2 žumanca
sok i narendana korica jednog limuna
1 kesica vanilin šećera
džem od kajsija, a može i neki drugi ako volite
šećer u prahu
Od svih sastojaka, sem džema i šećera u prahu, zamesite testo. Razvijte ga oklagijom na otprilike 1 cm debljine. Modlom ili rakijskom čašicom vadite vanilice, povremeno umačući u brašno, da se ne lepi. Kada od razvijenog testa povadite vanilica koliko je moguće, ostatak testa premesite i ponovite postupak. Tako radite dok imate testa. Vanilice ređajte u pleh u koga ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite ih na 200 stepeni desetak minuta. Proveravajte, ne smeju da potamne, tj. izgore. Kada su pečene, ostavite ih da se ohlade, a zatim spajajte po dve, stavljajući između njih po malo džema. Na kraju ih uvaljajte u šećer u prahu.
Prijatno!
mmmm..... njam njam....
ОдговориИзбришиHvala, draga Ljubice!
Избриши