Obožavam pogače, i da ih jedem i da ih pravim. Biće ih još na mom blogu. Tu su mogućnosti mnogobrojne i mašta domaćice dolazi do izražaja. Mogu da budu posne, mrsne, punjene sirom, spanaćem ili nečim drugim. Prelepo izgledaju kad se iznesu na sto i svaki vaš gost će biti zadovoljan.
Za testo:
1 kg brašna
1 kesica praška za pecivo
1 paketić kvasca (40 g )
2 dl mleka
2 dl jogurta
2 dl vode
1 dl ulja
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
Za premaz:
200 g maslaca ili margarina
200 g sira ( mazivog )
1 kašičica soli
i još:
1 žumance
malo ulja
susam za posipanje
1. U 2 dl toplog mleka izmrvite kvasac, dodajte kašičicu šećera i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.
2. Za to vreme prosejte brašno, da vam testo bude vazdušastije i promešajte sa solju i praškom za pecivo.
3. Jogurt, vodu i ulje malo smlačite, dodajte u vanglu, kao i šećer, aktivirani kvasac i lagano dodajte po malo brašna, meseći, dok ne dobijete formirano testo. Ono treba da bude meko. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite na toplo mesto oko pola sata.
4. Maslac, sir i so izmešajte (treba prethodno da budu na sobnoj temperaturi )
5. Razvijte testo oklagijom i celo ga premažite mešavinom sira i maslaca. (otprilike u obliku pravougaonika )
6. Zatim isecite testo na trake širine 3-4 cm.
7. Tepsiju obložite papirom za pečenje. Urolajte jednu traku i postavite je na sredinu tepsije uspravno. Zatim uzimajte traku po traku i lepite na kraj prethodne trake, nadovezujte se i idite u krug. Odozgo premažite testo razmućenim žumancetom pomešanim sa malo ulja i pospite susamom.
Peče se oko pola sata (uvek nadgledajte ), na 200 stepeni, dok ne dobije predivnu, rumenu boju.
Prijatno i javite kako vam je ispala pogača!
Divna!!!!
ОдговориИзбришиHvala! :)
Избриши