Štrudla sa makom je za mene kraljica štrudli. Ovako umešena štrudla je meka i ostaje takva i posle nekoliko dana. Izdašna je, dobićete dosta komada od ovog testa. Možete je naravno, puniti orasima ili nečim drugim, ali za mene je ovo testo najbolje.
Za ovu štrudlu biće vam potrebno:
1 paketić kvasca (40g )
3 dl mleka
1,5 dl ulja
2 dl vode
2 jaja
1 kg brašna (možda i malo više )
600 g maka ( i 3-4 kašike griza )
3 kašike šećera
još malo mleka za fil
2 kašičice soli
50 g margarina
1 jaje za premazivanje
Kvasac izmrvite i stavite sa kašikom šećera i kašikom brašna u malo toplog mleka, pa sačekajte da kvasac proradi.
Brašno je najbolje da prosejete, biće lepše testo. Stavite 500 - 600 g brašna u vanglu, posolite ga i promešajte, pa dodajte jaja, ulje, vodu i preostalo mleko. Sipajte i nadošli kvasac. Zatim izmešajte dobro da ne bude grudvica. Potom postepeno dodajte po malo brašna i mesite dok ne dobijete lepo formirano testo koje se ne lepi. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da odstoji oko pola sata na toplom mestu da nadođe.
Za to vreme napravite fil. U mak stavite 3 kašike šećera i griz i dodajući po malo vrelog mleka, mešajte. Mleko dodajete po malo, da dobije gustinu kao kaša tj. da može da se maže.
Pleh je najbolje da obložite papirom za pečenje.
Kad je testo nadošlo, radnu površinu pospite brašnom, izručite testo i blago ga premesite. Podelite ga na četiri jednaka dela. Svaki deo razvijte oklagijom, koliko možete i to otprilike u obliku pravougaonika. Namažite celo testo filom od maka, urolajte i stavite u pleh. Tako sve četiri jufke. Zatim ih premažite mešavinom malo rastopljenog margarina i jednog jajeta. Izbušite jufke viljuškom i ostaviti da narastu dok se ne ugreje rerna. Peče se oko pola sata na 200 stepeni. Ja štrudlu od početka pokrijem papirom za pečenje, da ne gori, a dobije divnu boju. Kad je izvadite iz rerne, pokrijte je krpom, da ostane meka.
Prijatno i javite kako vam je ispala.
Нема коментара:
Постави коментар