Mnoge mlade domaćice kažu da ne znaju da naprave sarmu. To i nije tako teško, samo treba malo strpljenja i vremena, jer sarma mora dugo da se krčka. No, to vas ne sprečava da radite nešto drugo dok se ona krčka, dakle, nema gubljenja vremena.
Ovo je recept moje mame i bake, a to je uvek najbolji recept. To je sarma sa saftom i kuva se na šporetu, ne ide u rernu. Kao i za svaku sarmu, važi da što se više podgreva, to je lepša, a najslađa je poslednjeg dana, kada je više nema. Dakle, da počnemo i da vidimo šta nam sve treba za jednu dobru sarmu. Ovo je kućna varijanta, tako da nam treba jedan veći lonac. Od ove količine sastojaka, ispadne 32-33 sarme.
Treba nam:
listovi kupusa
oko 800 g mlevenog mesa, najbolje pola juneće, pola svinjsko
2 veće ili 3 manje glavice crnog luka
1 kašika masti
pirinač (jedna manja šoljica za kafu)
oko 200 g suve, dimljene slanine
malo suvog mesa ili rebaraca
1 jaje
ulje
so
biber u zrnu i mleveni
lovorov list i
aleva paprika
Prvo probajte kupus i proverite da li je preslan ili prekiseo. Ako jeste, isperite ga malo pod mlazom vode ili ostavite malo da stoji u vodi, dok pripremite meso. Crni luk sitno iseckajte i propržite malo na ulju, pa dodajte mleveno meso, so i mleveni biber, po ukusu. Upržite meso sa lukom i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, dodajte sitno seckanu slaninicu, pirinač (prethodno ga dobro operite) i jedno jaje, koje će da poveže fil.
Krećemo sa zavijanjem sarmi. Uzmete list kupusa i stavite na dlan, na njega stavite jednu kašiku fila sa mesom, savijete odozdo malo, pa sa leve i desne strane uzduž, i onda urolate do kraja. Ono što viri, nagurajte prstom sa strane i sarme se neće raspadati. Tako smotajte sve sarme. Na dno lonca stavite kašiku masti, 10-15 zrna bibera, 1 list lovora i prekrijte dno lonca listovima kupusa. Zatim u krug poređajte sarme, a između ugurajte po malo suvog mesa. Na svaki red sarmi pospite po malo aleve paprike i tako do kraja. Još 2-3 lista lovora zavucite ponegde u sarmu. Kada sve poređate, odozgo stavite listove kupusa, kao što ste stavili na dno lonca. Nalijte vodom da ogrezne. Prvo stavite na jaču vatru da proključa, a zatim smanjite na laganu, da krčka 5-6 sati. Proveravajte obavezno da li je voda uvrila, i nalivajte po potrebi.
Nadam se da će vaši ukućani biti zadovoljni i javite mi kako je ispala sarma!
Нема коментара:
Постави коментар