Ovaj recept za tulumbe je malo drugačiji od uobičajenih, jer se tulumbe ne prže u ulju, već se peku u rerni. Tako se izbegava, po meni nepotrebno natapanje u ulju, jer tulumbe su dovoljno kalorične i samo sa šećernim sirupom. Inače, ovako spremljene tulumbe su osvežavajuće, zbog limuna, a nisu ni teške za spremanje. Treba vam samo dobar špric za tulumbe i dobra volja.
Za sirup vam je potrebno:
600 g šećera
800 ml vode
1 kesica vanilin šećera
1 limun
Za testo je potrebno:
250 ml vode
125 ml ulja
150 g brašna
3 kašike šećera
4 jaja
prstohvat soli
Sirup pripremite dan ranije, ili ako je hladno vreme, nekoliko sati ranije, jer je potrebno da se potpuno ohladi.
U duboku šerpu stavite ulje, vodu, šećer i so. Kada proključa, izmaknite sa ringle i ubacite brašno. Mešajte varjačom nekoliko minuta, dok se sve ne izjednači. Ostavite 5 minuta da se prohladi, a zatim ubacujte jedno po jedno jaje, mešajući mikserom, dok ne dobijete glatku smesu.
Preporučujem da se na pleh stavi papir za pečenje. Špric za tulumbe napunite smesom, pa istiskujte tulumbe u željenoj veličini na pleh.
Tulumbe se peku na 200 stepeni, oko pola sata, zavisi od rerne. Kad blago potamne po ivicama, tada su pečene. Vruće tulumbe potapajte u hladan sirup na minut-dva. Zatim ih ređajte u posudu ili činiju i na kraju sve prelijte preostalim sirupom. Kada se prohlade, stavite u frižider.
Za mlade domaćice, da kažem da ovo testo možete da koristite i za princes krofne, samo promenite nastavak na špricu.
Prijatno, uživajte u tulumbama i naravno, javite kako su vam ispale!
Радујем се што си "отворила" овакав блог. Сигуран сам да ћу "скидати" пуно рецепата (као и овај за тулумбе). Имам доста рецепата скинутих са Интернета.
ОдговориИзбришиАлександра од срца ти желим да РЕЦЕПТОАР прерасте у великог гиганта.
Да има на хиљаде рецепата.
Поздрав од
Живадина
Hvala puno! :)
ИзбришиTulumbe su mi (uz baklave) omiljena poslastica, ali su pripremane na ulju. Baš da vidim, ako moja gospođa bude raspoložena, da li su bolje ovako. Verujem da jesu.
ОдговориИзбришиOvo joj je lakše za pripremu, ne mora da stoji pored šporeta i prži. Javite kad probate, pozdrav!
Избриши