понедељак, 29. јануар 2018.

NAJLEPŠE KIFLICE

  Kiflice su idealno posluženje za sve vrste druženja, proslava, žurke, porodične ručkove i večere, kao i za grickanje pored tv-a. Ima mnogo vrsta kiflica, biće ih raznih i na mom blogu. Ove koje vam danas predstavljam su za mene sigurno među najlepšima. Meke, mirisne, tope se u ustima. Testo je fantastično, a možete ga puniti sirom, šunkom, kombinacijom sira i šunke, nečim drugim slanim, po vašem izboru, a isto tako i nečim slatkim, džemom, kremom i sl. Meni su uvek odlične, i kao i sve na mom blogu, nisu mnogo teške za spremanje.


Za ove kiflice biće vam potrebno:

1 kg brašna
1 paketić svežeg kvasca ( 40 g )
1 kašika šećera
2 kašičice soli
2 dl mleka
2 dl ulja
4 dl jogurta
2 žumanca i 1 celo jaje
margarin
sir (ili fil po želji )

Kvasac izmrvite, dodajte šećer, malo mlakog mleka i kašiku brašna. Promešajte, poklopite i ostavite na toplo mesto, da kvasac proradi. U vanglu sipite brašno, ne svo, 500 - 600 g, posolite i promešajte. Stavite 2 žumanca (belanca možete da pomešate sa sirom ), mleko, ulje, jogurt i nadošli kvasac. Umesite testo uz povremeno dodavanje brašna. Na kraju, celo testo premažite uljem, pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji oko pola sata, da testo naraste. Zatim testo podelite na četiri jednaka dela. Od svakog razvucite krug oklagijom.

Svaki krug podelite na 16 delova (trouglića, kao na slici ), i na svaki deo stavite po malo sira (ili onog punjenja koje ste izabrali ). Urolajte u kiflice i poređajte u pleh. Ja uvek preporučujem da se pleh obloži papirom za pečenje. Jedno jaje umutite i njime premažite kiflice, pa ih odozgo pospite susamom. Na svaku kiflicu stavite po malo margarina. Peku se na 200 stepeni, oko 20 - ak minuta (uvek nadgledajte ), dok ne dobiju zlatno žutu boju. 
Prijatno i naravno, javite kako su ispale kiflice!



2 коментара:

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: