уторак, 30. јануар 2018.

ČIZ KEJK

  Ovo je od slatkiša najomiljeniji kolač (torta ) mog supruga. Probala sam više recepata, ali uvek se trudim da vam predstavim onaj koji je za mene najbolji. Ko nije probao čiz kejk, ne zna šta propušta. Savršeno usklađen kiselkast ukus voćnog preliva, slatke pavlake i kore koja se topi u ustima. Naravno, i vizuelni utisak je predivan!
Za ovaj čiz kejk vam je potrebno:


Za koru:
300 g mlevenog keksa (onog koji volite)
10-ak kašika mleka (koliko bude trebalo)
180 g maslaca ili margarina

Za beli fil:
450 - 500 g neslanog krem sira (sremskog ili sl.)
1 kesica vanilin šećera
1 kesica kremfiksa
50 ml vode
1 kesica želatina (10 g)
500 ml biljne slatke pavlake
220 g šećera u prahu

Za voćni fil:
500 g crvenog voća (višnje, maline, mix šumskog voća)
100 ml vode
1 kesica želatina (10 g)
50 ml vode
4 kašike šećera

1. Maslac (margarin) pomešajte sa keksom i mlekom, tako da dobijete gustu smesu, od koje može da se formira kora. Utapkajte smesu na dno kalupa prečnika 26 cm i poravnajte. Ostavite u frižider da se hladi.
2.Voće kuvajte sa vodom i šećerom 10 minuta. Želatin sa malo vode ostavite da nabubri za to vreme, a onda ga istopite na laganoj vatri (ne sme da provri). Zatim voće sklonite sa vatre, sve pomešajte i ostavite da se hladi.



3. Slatku pavlaku umutite sa kremfiksom, dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i sir. Sa želatinom ponovite postupak, kao pod 3., pa ga pomešajte sa belim filom. Prvo sa malo belog fila, pa posle umešajte u celu količinu.
4. Preko ohlađene kore stavite beli fil. Kad se crveni fil ohladi, izlijte ga preko belog fila, poravnajte i ostavite da se dobro ohladi i stegne preko noći. Pre nego što skinete kalup, prođite nožem oko torte lagano, da budete sigurni da se neće nigde oštetiti pri skidanju kalupa.
Prijatno uz ovu božanstvenu poslasticu i javite kako je vama ispala!



 

Нема коментара:

Постави коментар

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: