Ajvar je, rekla bih, omiljena zimnica u našim kućama. Treba malo više vremena odvojiti da se napravi, ali ćete uživati u njegovom ukusu tokom cele zime. Ponekad se cela porodica ili komšiluk okupi oko pravljenja ajvara, tako da to zna da bude jedno lepo i zabavno okupljanje.
Da napravite ajvar treba vam (meru povećavajte srazmerno količini koju želite da napravite):
4 kg crvene mesnate paprike (gledajte da paprike budu ravne, da bi se lepo ispekle)
2 dl suncokretovog ulja
1-2 kašike vinskog sirćeta
so po ukusu
Paprike ispecite dok ne pocrne svuda i potpuno omekšaju. Stavljajte ih u jednu veliku posudu i posle pečenja ih poklopite. Na taj način paprike će se potpariti i lakše oljuštiti. Zatim paprike oljuštite, skinite peteljke i očistite od semena. Kada to završite, paprike moraju da se ocede. Najbolje je da ih ostavite preko noći u gazi koja je okačena da visi ili u velikoj cediljci.
Sutradan sameljite paprike u mašini za meso. U veliku, pliću šerpu sipajte ulje i paprike i stavite da se zagreje. Kada proključa, smanjite vatru i krčkajte ajvar na laganoj vatri, svo vreme mešajući. Trebaće vam nekoliko sati sigurno, zavisi od količine. Pred kraj dodajte sirće i so po ukusu. Paprike su gotove kada sva tečnost potpuno ispari, a masa postane homogena.
Ovo je recept bez plavog paradajza (patlidžana). Ukoliko želite da ga stavite u ajvar, na 2 kg paprika otprilike ide jedan veći plavi patlidžan. Pre pečenja ga izbockajte viljuškom, a ostali deo postupka je potpuno isti kao sa paprikama. Možda će vam u ovoj verziji trebati više ulja, jer ga plavi patlidžan upija.
Gotov ajvar sipajte u čiste tegle, stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni na 15-ak minuta, a zatim ih izvadite, svaku teglu nalijte uljem i dobro zatvorite. Okrenite tegle naopako, da stoje na poklopcu i vratite u rernu, na toplo. Možete da ih umotate i u ćebe i da ostavite tako 24 h, tj dok se potpuno ne ohlade. Ajvar čuvajte na hladnom i mračnom mestu, a otvorenu teglu u frižideru.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар