Ovo je recept koji je smislila moja mama i ispalo je fenomenalno. Džem je ispao blago kiselkastog ukusa, nije presladak i fantastičan je za kolače. Od datih sastojaka ispala je relativno mala količina, dve tegle, jer smo probale kako će da ispadne, pa vi povećajte sve srazmerno, u zavisnosti koju količinu džema želite.
Da napravite džem treba vam:
10-ak jabuka srednje veličine
5-6 dunja
600-700 g šećera (zavisi koliko su kisele jabuke i koliko sladak želite da bude džem)
3 kesice vanilin šećera
Jabuke i dunje operite, stavite u pleh na papir za pečenje i pecite u rerni jedno 20-30 minuta dok jabuke ne omekšaju. Jabuke izvadite, a dunje ostavite još 15-ak minuta da se peku, dok i one ne omekšaju (tvrđe su). Kada se jabuke i dunje malo prohlade, kašikom sastružite sa kore svu sredinu voća, a ljuske i koštice bacite. Stavite sve u jednu šerpu, dodajte šećer i vanilin i kuvajte povremeno mešajući jedno 40 minuta, dok se ne zgusne, a tečnost ne ispari.
Tegle morate da ugrejete, da budu vruće, da ne bi pukle. Džem sipajte u tegle i dobro zategnite poklopce. Zatim u veliku šerpu sipajte toplu vodu i poređajte tegle. Stavite na ringlu. Uključite da se greje, dok voda u šerpi ne provri. Kada provri, ringlu ugasite, a šerpu sa teglama ostavite na ringli dok se sve potpuno ne ohladi (najbolje do sutra).
Džem čuvajte na mračnom i hladnom mestu.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар