понедељак, 24. септембар 2018.

ROZEN TORTA

  Ovo je sigurno jedna od mojih omiljenih torti, a nije komplikovana za pravljenje. Jedino što je kod nje "nezgodno", je što mora da odstoji da se kore stegnu i upiju. Lepo izgleda i pogodna je da se služi na svim vrstama slavlja, rođendanima, slavama, itd.


Da napravite ovu tortu treba vam:

1 pakovanje gotovih kora

Za fil:

500 g šećera
300 g oraha ( možete polovinu da zamenite mlevenim keksom)
250 g maslaca ili margarina
4-5 dl vode

Za glazuru:

250 g šećera u prahu
malo vode
malo crvene boje za kolače
nekoliko kapi limunovog soka ( po želji)

Stavite šećer u šerpu i prelijte vodom, toliko da prekrije šećer za otprilike pola prsta. Uključite da se greje, a za to vreme mešajte lagano, da se šećer otopi. Kada provri ostavite još maksimalno 5 minuta da vri i skinite sa vatre. Dodajte mlevene orahe i dobro sve izmešajte. Maslac isecite na kocke da se lakše otopi, pa ubacite i njega i mešajte dok se sasvim ne istopi. Ostavite fil da se prohladi, pa filujte kore. Kora, fil, kora, fil i tako dok ima materijala. Ne treba debelo da premazujete, samo da prekrijete kore. Poslednju koru ne premazujete, na nju će ići glazura, kada se sve potpuno ohladi. Kada stavite poslednju koru, prekrijte tortu čistom krpom i odozgo stavite nešto da malo pritisne tortu, npr. neku knjigu. Ostavite tako nekoliko sati, a možete i celu noć.
Za glazuru u šećer dodajte onoliko vode, da glazura ostane gusta, tj. da se teško razmazuje. Ako bude previše retka cureće sa ivica torte. Boju dodajte u zavisnosti od toga da li želite tamniju ili svetliju roze nijansu. Ako hoćete da vam glazura blago kisi, možete da dodate nekoliko kapi limunovog soka. Ostavite da se sve stegne i držite tortu u frižideru, najbolje poklopljenu, da se ne bi sušila.
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: