уторак, 25. септембар 2018.

RECEPTOAR NA DANIMA LUDAJE

  Proteklog vikenda u Kikindi je održana tradicionalna manifestacija Dani ludaje, ove godine po 33. put. Ako neko slučajno ne zna šta je ludaja, to je bundeva ili tikva. Između ostalog, tu je i takmičenje za najveću i najtežu bundevu. 


Puno toga na ovoj manifestaciji se vrti oko hrane, a gde je hrana, tu je Receptoar. U samom centru grada su postavljene tezge, na kojima ima svega, od pite bundevare, naravno, preko drugih pita, štrudli sa makom, džemom, orasima, kiflica, drugih vrsta testa, do hleba namazanog mašću i posutog alevom paprikom.


Sve ovo prave vredne žene iz raznih udruženja i prodaju uglavnom u humanitarne svrhe. Obavezne su tezge sa kulenom, domaćim kobasicama od mangulice, konjskim kobasicama, svim vrstama slanine, čvarcima i suvim mesom.


Tu su naravno kola sa Lalom (Banaćaninom) u narodnoj nošnji, ukrašena za slikanje.


Razne tikve, male, velike, svih boja i oblika, koje su veoma dekorativne, možete kupiti i poneti za uspomenu, kao i mnoge druge suvenire.


Od svilenih bombona, karamela i lizalica, pravljenih na starinski način, do štrikanih kišobrana, proizvoda od kože, predmeta za kuću rađenih dekupaž tehnikom, do svima dragih magnetića za frižider sa odgovarajućim motivima.






Tu su razne đinđuve, umetničke slike, suvo i sveže cveće, sapuni koji tako izgledaju da poželite da ih pojedete, itd.


Poseban deo ulice je rezervisan za specijalitete sa roštilja.



Pošto Dani ludaje traju nekoliko dana, postavljena je bina, gde se svake večeri održavaju koncerti.
 



Sve u svemu, ako želite da lepo provedete jedan dan, eto ideje za izlet. Uz malo sreće sa lepim vremenom, provešćete se prijatno i opuštajuće.
Kikindo, vidimo se i sledeće godine!




2 коментара:

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: