среда, 24. октобар 2018.

LAZANJE

  Potpuno mi je jasno zašto su lazanje omiljeno jelo mnogima. Savršen spoj i bogatstvo ukusa karakterišu ovaj poznati specijalitet. Evo mog recepta za lazanje, kod koga nema šta da vam ne uspe.


Da napravite lazanje treba vam:

250 g kora za lazanje (ja koristim one kojima nije prvo potrebna termička obrada)
500 g mešanog mlevenog mesa
1 veća glavica crnog luka
so
biber
1/2 l soka od paradajza
kečap
origano
bosiljak
1/2 l mleka
parče putera ili margarina (otprilike debljine 2 prsta)
3 pune kašike brašna
400 g gaude, edamera ili sličnog sira koji se lepo topi


Očistite i sitno naseckajte crni luk, pa ga zatim propržite na ulju oko 5 minuta. Ubacite mleveno meso, posolite i pobiberite po želji i pržite na srednjoj vatri oko 10 minuta, tj. dok se meso ne uprži. Dodajte sok od paradajza i kečapa koliko volite, da bi malo ubio kiselost soka i radi lepše teksture sosa. Dodajte origano i bosiljak, sve dobro promešajte i crveni sos je gotov.


Sada pravimo bešamel sos. U šerpu stavite puter/margarin da se otopi. Sipajte 3 pune kašike brašna i promešajte. Zatim onih pola litre mleka dodajte malo po malo, mešajući sve vreme žicom za mešanje, da biste izbegli grudvice. To sve radite na srednjoj vatri i sos će vrlo brzo biti gotov.


Sada prelazimo na ređanje lazanja. Pleh ili dobro podmažite ili obložite papirom za pečenje. Na dno poređajte kore. Da biste popunili ćoškove pleha, slobodno polomite kore i popunite rupice, to se neće videti. Polovinu crvenog sosa prelijte i rasporedite svuda podjednako. Sipajte polovinu bešamel sosa i takođe razmažite. Stavite drugi red kora i ponovite postupak. Preko ide bogat sloj narendanog sira.
Lazanje pecite pola sata na 200 stepeni. 
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: