уторак, 29. мај 2018.

CHOW MEIN (ČOU MEN) - KINESKA KUHINJA

  Evo i malo kineske kuhinje na Receptoaru. U ovom jelu nema mešanja raznih ukusa, tipa slatko-kiselog, slatko-slanog i sl. već karakteristiku kineske kuhinje daje soja sos. Tako da je jelo prigodno da ga probaju  i oni koji misle da ne vole kinesku kuhinju. Po meni idealan spoj raznog povrća, malo mesa i nudli, bogatog ukusa i lepog izgleda na tanjiru, što je vrlo važno za svako jelo.


Za pripremu ovog jela treba vam:

paprike (po jedna crvena, zelena i žuta)
1 glavica crnog luka ili 3 struka mladog luka
1 tikvica
2 šargarepe
2 čena belog luka
300-400 g šampinjona
1 šolja kukuruza šećerca
polovina manje ili četvrtina veće glavice kupusa
200-300 g mesa, pilećeg, svinjskog ili junećeg
ulje
soja sos
biber
kineske nudle (možete ih kupiti u svakoj samoposluzi), otprilike jedno pakovanje od 70 g po osobi, što znači za ovu količinu povrća 4 pakovanja


Najbolje je ako imate vok i plinski šporet, ali može i bez toga. Uzmite veću šerpu sa debljim dnom i koristite jaku vatru. Povrće i meso iseckajte na tanke tračice. Sipajte ulje u šerpu da pokrije dno. Kada se ulje dobro ugreje, stavite prvo meso da se prži. Mešajte da ne zagori. Kada meso bude 60-70 % gotovo ubacite povrće, sve odjednom (sem belog luka). Dodajte biber i soja sos po ukusu, ali pazite da ne preterate, jer je slan, dodaćete na kraju, ako bude potrebno. Za to vreme nudle potopite u toplu vodu na desetak minuta. Pržite mešajući stalno, dok meso ne bude skroz gotovo, a povrće ne sme previše da se uprži, tj. da omekša. Treba da ostane 70 % isprženo otprilike. Na kraju ubacite beli luk, usitnjen u presi i nudle koje treba da procedite neposredno pre ubacivanja u jelo. Sve dobro izmešajte i vaš specijalitet je spreman za služenje!
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: